Thursday, May 24, 2012

Euro in 2008: Cum va evolua cursul leu/euro în 2008

După un an în care leul a fost când mai slab, când mai puternic, ajungând la valori „total nesustenabile”, în raport cu moneda unică europeană, evoluţia cursului de schimb din 2008 este tot mai greu de estimat. Spre exemplu, în iulie 2007, atunci când un euro era cotat oficial cu 3,1112 – 3,1204 lei, se vorbea de un curs posibil de 2,9 lei. Când leul a început să se deprecieze, o parte dintre analişti declarau că aceasta se va opri la 3,7 lei pentru un euro. Acum, analiştii sunt mai rezervaţi în a face previziuni.

Paritatea leu-euro influenţează viaţa tot mai multor români, lucru care s-a văzut pe întreg parcursul lui 2007 când aceeaşi parte a populaţiei şi a agenţilor economici care a câştigat în momentul în care cursul cobora spre 3,1, pierdea atunci când Mugur Isărescu se simţea mai „confortabil”. Fie că este vorba de facturile lunare, rate sau afaceri de anvergură, cursul de schimb influenţează veniturile celor mai mulţi dintre noi. De aceea, am stat de vorbă cu unii dintre cei mai cunoscuţi analişti în domeniu pentru a afla cum va evolua cursul leu/euro în acest an, dar mai ales care vor fi momentele în care pot exista derapaje puternice.

Fondurile structurale, ajutor pentru moneda naţională

Analiştii au luat în calcul faptul că 2008 este un an electoral, ceea ce ar putea determina derapaje economice, dar au ţinut cont şi de sumele mari de bani pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia României pentru dezvoltare, acesta fiind primul an în care „chiar vom utiliza fonduri structurale”. „Avem un buget de 3 miliarde de euro din care sperăm să cheltuim cât putem de mult. O parte din aceşti bani se vor schimba în lei, iar pe o piaţă valutară redusă faţă de cele existente în regiune, aceste tranzacţii se vor resimţi, a precizat Lucian Anghel, analistul-şef al Băncii Comerciale Române.

În plus, anul acesta vor continua să existe investiţii directe străine importante, aşteptările fiind de 6-7 miliarde de euro – cam tot atât cât au intrat şi în 2007. Demne de luat în calcul sunt şi intrările de valută de la românii care lucrează peste hotare, primul val semnificativ fiind aşteptat pentru a doua jumătate a lunii aprilie, în preajma sărbătorilor de Paşte.

Prima jumătate a anului, incertă

La stabilitatea cursului valutar în 2008 vor contribui şi rezervele Băncii Naţionale a Românei. Potrivit analiştilor, aceasta din urmă, chiar dacă va scăpa din mână încadrarea inflaţiei pe un culoar descrescător, nu va ţinti niciodată cursul, dar îi va acorda totuşi un anumit grad de atenţie. Astfel, Banca Centrală îşi va intensifica politica monetară, un prim pas urmând să fie făcut pe 7 ianuarie când instituţia va „spori cu cel puţin 0,5% dobânda de politică monetară”.
Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că, în primele şase luni ale anului, cursul va fi extrem de volatil, stabilizarea acestuia urmând să se producă în partea a doua a anului pe care leul ar putea să-l încheie la un nivel puţin mai apreciat decât cel înregistrat în prezent. Aceştia nu au uitat să amintească nici de faptul că economia românească este mult mai expusă la deprecierea monedei naţionale, decât la aprecierea acesteia. „În prima parte a anului cred că această criză financiară, în curs de rezolvare, încă va mai afecta leul care nu este supus cifrelor economiei româneşti.

Începând cu mai-iunie moneda naţională îşi va relua curba de apreciere îndreptându-se către 3,3-3,25 de lei pentru un euro”, susţine analistul Bogdan Baltazar. Una peste alta, un curs mediu de 3,3 lei pentru un euro în 2008 – înaintat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) – este realizabil în condiţiile în care printre măsurile luate de autorităţi se va număra şi stimularea exporturilor. Potrivit CNP moneda naţională se va aprecia constant în următorii ani, până la o rata medie de 3,1 lei pentru un euro în 2012-2013.

„Estimarea mea pentru finele lui 2008 e undeva nivelul de 3,4 lei pentru un euro. Cursul mediu se poate duce către 3,25 -3,3, dar nu ar fi niciun dezastru pentru România dacă acesta s-ar încadra între 3,25 şi 3,65. Problemele pot apărea doar în momentul în care ieşim din acest palier”, a conchis Lucian Anghel

No comments:

Post a Comment